Wijn en spijs

Genieten van rode wijn doet u pas echt als uw wijn en spijs perfect op elkaar zijn afgestemd. U kunt zich natuurlijk laten informeren in een restaurant door de sommelier, maar als u zelf gaat koken met wijn of u uw wijn wilt afstemmen bij een gerecht, dan bieden wij u hierbij een aantal vuistregels.

1. Een combinatie van wijn en spijs is niet altijd goed of fout. Als u een excentrieke combinatie wilt proberen, moet u dat zeker doen! Het is altijd leuk om zelf te ontdekken, al zal dit niet bij alle gasten in de smaak vallen.
2. Er bestaat geen volmaakte combinatie van wijn en spijs. De ene combinatie is de ene dag beter dan de andere dag. Een aantal invloeden zijn dan ook uw gezelschap, de ambiance, het seizoen en uiteraard ook uw portemonnee.
3. Gaat u een rode wijn bij een gerecht kiezen of een gerecht bij uw rode wijn? De ingrediënten van uw gerecht zijn namelijk van belang bij het kiezen van een passende rode wijn voor een unieke wijn en spijs ervaring. Zelfs een klein beetje kruiden kan al van invloed zijn op de smaakcombinatie.

Koken met rode wijn
Het makkelijkste is om een lekkere rode wijn saus te maken en die te serveren bij een heerlijk stukje vlees. Kijk hiervoor op onze pagina rode wijnsaus.
Als de rode wijn een ingrediënt is van het gerecht, dan ligt de kleur, van de te drinken wijn, ook vast. U zult uw gasten niet blij maken met een biefstuk met rode wijnsaus met daarnaast een witte wijn.

Goede combinaties van wijn en spijs
Ook bekende vuistregel is dat witte wijn goed past bij vis en wit vlees en rode wijn goed bij rood vlees en wild. Een vlezige vis zoals bijvoorbeeld zalm of tonijn, kan best rode wijn verdragen als het tanninegehalte in de wijn maar laag is. Vooral een Pinot Noir is een goede en uitdagende keuze! Ook de bereidingswijze van het gerecht is van belang. Als het gerecht gestoomd, gepocheerd of roergebakken wordt is het een licht gerecht en valt een zachte, met niet al te veel tannine rode wijn goed in de smaak. Bij een bereiding van braden of grillen van bijvoorbeeld gemarineerd vlees is dit een wat zwaarder gerecht. Een volle rode wijn zal prefect passen. Daarnaast zijn de ingrediënten ook van belang.

Enkele wijn en spijs suggesties:

Vlees, gevogelte en bonenschotels –          Chileense Cabernet Sauvignon of Merlot
Gebraden kalkoen, eend, vlees en groenten van de barbecue, casserole en wild –          Shiraz of Syrah van de Rhône
Lasagne met vlees –          Rosso di Montalcino
Gerecht met overheersende tomaat –          Barbera of met mediterraan karakter uit Languedoc-Roussillon
Harde kazen zoals Manchego, Etorki, Schapenkazen, Oude kazen of Parmezaan –          Een mooie volle rode wijn. Hoe ouder de kaas, hoe krachtiger de wijn

Het beste en leukste is om zelf te experimenten met wijn en spijs combinaties. U zult versteld staan! Ook door te koken met wijn krijgt u lekkere combinaties. Laat u goed informeren in de wijnwinkel.