Rode wijnsaus

Vraagt u zich weleens af wat te doen met dat kleine beetje rode wijn dat over is? Gebruik deze overgebleven wijn om er een heerlijke rode wijnsaus van te maken. Rode wijnsaus maken is de perfecte manier voor elke wijnliefhebber  om de geopende fles van gisteravond toch te gebruiken. In principe is een half kopje rode wijn genoeg om er een heerlijke saus van te maken voor twee personen. Rode wijnsaus past het beste bij echte vleesgerechten. Te denken valt aan biefstuk, varkenshaaspuntjes en ossenhaas. Vooral de volle smaak van rode wijn past goed bij de structuur van het vlees. Daarnaast past rode wijnsaus ook goed bij visgerechten. Als je eenmaal weet hoe je rode wijnsaus kan maken kun je ook variëren met ingrediënten om je eigen variant van deze veelzijdige saus te maken. Het is aan te raden om voor een goede rode wijnsaus ook een volle rode wijn te kiezen.

Rode wijnsaus maken
Maar hoe maak je nu op een makkelijke manier lekkere rode wijnsaus. We gaan het stap voor stap beschrijven hoe deze saus kunt maken. Maar let wel op dit is echt de basis. Stap 1: Verwarm ongeveer 2 kopjes bouillon in een steelpannetje. Je kunt ook gebruik maken van bouillonblokjes maar het beste is om kracht bouillon te gebruiken. Stap 2: Fruit twee sjalotten in een beetje roomboter. Stap 3: Voeg 1 kopjes fruitige droge rode wijn aan de bouillon toe. Voeg daarnaast de gefruite sjalotten, tomatenpuree en tijm toe. Breng dit op middelmatig vuur aan de kook. Laat dit ongeveer 10 zachtjes koken. Stap 4: Zeef de saus en zorg dat alle vaste stoffen uit de saus verwijderd zijn. Stap 5: Klop er nog een paar klontjes koude boter doorheen en warm de saus weer op. De rode wijnsaus is nu klaar om te serveren.

Een champignon rode wijnsaus recept

Ingrediënten:

  • 500 gram mix van champignonsRode wijnsaus
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels margarine
  • halve fijngehakte ui
  • 1 eetlepel sojasaus
  • half kopje rode wijn
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • theelepel suiker

Bereiding:

Smelt eerst de margarine in een koekenpan. Bak de tenen knoflook al roerend in de margarine op matig, laag vuur. Voeg de uitjes toe en bak ze mee tot ze zacht zijn. Voeg vervolgens de champignons en sojasaus toe. Blijf roeren totdat het braadvocht verdampt is. Dit duurt enkele minuten. Zodra de champignons bruin beginnen te worden voeg je de rode wijn en de azijn toe. Laat dit zachtjes inkoken tot de saus wat dikker en stroperiger wordt.  Voeg vervolgens de suiker toe en breng de rode wijnsaus op smaak door peper en zout toe te voegen.