Rode wijn recept

Er zijn tal van recepten waarmee rode wijn gecombineerd kan worden. Het is de kunst om de juiste rode wijn bij het juiste gerecht te selecteren. Indien je dat onder de knie hebt zal je gerecht door de combinatie alsmaar beter gaan smaken.

Waar moet je op letten bij rode wijn recepten?

Het is belangrijk om te weten hoe je een gerecht gaat bereiden. Dus welke saus je erbij gebruikt, hoe je het gaat kruiden en welke bijgerechten je erbij gaat serveren. Het is de kunst om de rode wijn qua niveau en smaakintensiteit te laten matchen met je recept en/of gerecht. Hiermee wordt bedoeld dat een gerecht met zalm gecombineerd moet worden met een Chardonnay. Het vette van de vis komt ook terug in de Chardonnay, dit maakt het een perfecte match. Wanneer dit niet goed op elkaar is afgesteld komt de wijn of het gerecht niet goed tot zijn recht. De wijn kan dan overheersend zijn aan het gerecht of andersom.

Welke rode wijn combineren met bepaalde gerechten?

Hieronder volgen een aantal handvaten om eenvoudig te onthouden welke rode wijn bij welk gerecht past:

  • Bij het eten van een steak is een Cabernet Sauvignon de ideale wijnbegeleider.
  • Bij pittige vleesgerechten is een Malbec de ideale wijnbegeleider. De Malbec is een gemoedelijke rode wijn die het pittige laat veranderen in een aangename smaakintensiteit.
  • Gegrilde gerechten gaan perfect samen met rode wijnen die een houtlagering hebben ondergaan. Dit komt omdat hout gelagerde wijnen over het algemeen iets rokerigs hebben. Hout gelagerde rode wijnen herken je vaak aan de term Oak Cask.
  • Een enorm sterke kaassoort zoals bijvoorbeeld blauwschimmelkaas gaat het beste gepaard met een zoete rode wijn of Port. Zout (blauwschimmel) in combinatie met zoet (Port) complementeren elkaar.
  • Zoete desserts dienen gecombineerd te worden met zoete wijnen. Daarbij dien je er rekening mee te houden dat de wijn minimaal het zo zoet dient te zijn als het dessert.

Hierboven staan de belangrijkste handvaten beschreven om recepten en gerechten met rode wijn te combineren. Blijf hier vooral mee experimenteren.