Rode wijn bewaren

Rode wijn bewaren
Wij krijgen vaak de vraag voorgeschoteld over hoe je het beste rode wijn kunt bewaren. Ook wordt er regelmatig gevraagd hoelang een geopende fles rode wijn nog goed blijft om te drinken.

Rode wijn bewaren na aankoop
Zodra u een rode wijn heeft gekocht moet u bepalen wat u ermee van plan bent. Heeft u de rode wijn in huis gehaald om vrijwel direct te drinken of om op te slaan en nog even te laten rijpen? Indien u van plan bent de rode wijn in een kort tijdbestek (binnen een maand) te nuttigen kunt u deze prima op kamertemperatuur bewaren. U kunt dan de fles rode wijn gewoon in uw huiskamer bewaren.
Wanneer u een fles rode wijn met een lange bewaarpotentie heeft gekocht is het enorm belangrijk dat deze onder de juiste omstandigheden wordt bewaard. Belangrijk hierbij is:

  • De temperatuur van de ruimte moet constant zijn; gemiddeld tussen de 10 en 15 graden.
  • U dient de flessen liggend te bewaren, dit kan bijvoorbeeld op een wijnrek, zo blijft de kurk vochtig. Indien de kurk uitdroogt ontstaat de kans dat de kurk lucht doorlaat waardoor de wijn kan gaan oxideren.
  • De luchtvochtigheid van de ruimte waarin de wijn wordt bewaard moet tussen de 60% en 70% zijn. Dit mede om kurk uitdroging te voorkomen.
  • Bewaar de wijn in een donkeren ruimte en zorg ervoor dat deze niet wordt blootgesteld aan sterk licht. Door teveel licht en warmte wordt de wijn muf.

Het beste is om rode wijnen op te slaan in een wijnkelder waarbij met het bovenstaande rekening is gehouden. Als alternatief kunt u een oplegsysteem of wijnklimaatkast in huis laten plaatsen, hier kan een rode wijn ook onder perfecte omstandigheden bewaard worden.

Rode wijn bewaren

Hoe lang blijft rode wijn goed nadat deze is geopend?
Op internet staan veel verschillende termijnen waarbinnen een rode wijn moet worden gedronken. Wij beschikken over vakbekwame wijnkenners en hebben hierover contact gezocht met meerdere vinologen en wijnexperts. Deze zeiden allen het volgende; “na het openen van een fles rode wijn kunt u deze nog maximaal 3 dagen drinken”. Indien u op maandagavond een fles rode wijn openmaakt kunt u deze t/m donderdagavond drinken.