Rode wijnsoorten

Rode wijnsoorten
Rode wijn beschikt over veel diversiteit, dit komt door de velen rode wijnsoorten die er op de markt zijn. Er zijn pure rode wijnen gemaakt van een specifieke druivensoort, dit noemt men een cépage of varietalwijn. Ook zijn rode wijnen die gemaakt zijn van een mix van rode druivenrassen, dit noemt men een assemblage of blend. Een blend wijn is per definitie niet slechter dan een wijn gemaakt van een specifieke rode druivensoort. Zo zijn er ook rode blend wijnen die een topniveau halen en wereldwijd aanzien hebben.

Druivensoorten rode wijn
De druif waarvan een wijn gemaakt wordt is bepalend voor de smaak van de wijn. Hieronder geven wij een overzicht weer van de populairste druivensoorten waarvan rode wijn wordt gemaakt:

 • Cabernet Franc
 • Cabernet Sauvignon
 • Carignan
 • Malbec
 • Merlot
 • Nero d’Avola
 • Petit Verdot
 • Pinot Noir
 • Syrah / Shiraz
 • Sangiovese
 • Tempranillo

Houtlagering rode wijnen
Nadat een wijn gevinifieerd is kan een wijnboer ervoor kiezen een wijn te bewaren in houten vaten, zo wordt er houtlagering aan een wijn toegevoegd. Als doel heeft houtlagering om extra smaak aan de wijn te geven of om de tannines te verzachten. Houlagering kan een aantal maanden maar ook jaren worden meegegeven aan een wijn. Ook kan ervoor worden gekozen een gedeelte van de geoogste wijn houtlagering te geven. De soort eik waarin de wijn wordt opgeslagen bepaald mede de smaak die aan de wijn wordt toegevoegd. Er wordt veelal gebruikgemaakt van Frans, Amerikaans en Pools eikenhout.

Beste rode wijn
Over wat wereldwijd de beste rode wijnen zijn kan niemand betrouwbare uitspraken doen. Dit omdat het aanbod van rode wijnsoorten ontzettend groot is en rode wijn zoals met al de merken in de wereld afhankelijk is van het feit of een rode wijn gehyped wordt of niet. Zo zijn er tal van mensen die bijvoorbeeld beweren dat rode wijnen uit de Côtes du Rhône de beste rode wijnen ter wereld zijn, wat door veel andere vinologen wordt tegengesproken. Feit is dat dit persoons en smaak afhankelijk. Ons advies is daarom om op zoek te gaan naar de perfecte rode wijn die bij u past.

Hoe rode wijn drinken
Veelal leest u op internet dat u rode wijn lichtgekoeld en op kamertemperatuur kunt drinken. Dit is het gevaar wat schuilgaat onder het hedendaagse internet, iedereen kan en mag schrijven wat hij of zij denkt. Wij als wijnexpert zijnde kunnen u garanderen dat het bovenstaande volstrekt onjuist is. Rode wijn moet namelijk geserveerd worden op een temperatuur van 17 of 18 graden. In het gros van de huishoudens is de gemiddelde temperatuur hoger dan 18 graden, ons advies is om de wijn dus in een ruimte te zetten waar de temperatuur goed gewaarborgd kan worden. In de koelkast is de temperatuur te laag wat de smaak van de rode wijnssoorten niet ten goede zal komen!