Antinori wijn

Antinori Rode Italiaanse wijn met een rijk verleden.

Antinori rode wijn
Voor de productie van Antinori Italiaanse wijn worden 10 verschillende wijngaarden gebruikt. De meeste bevinden zich traditioneel in Toscane. Antinori bezit echter ook wijngaarden in Umbrië en Piemonte, en heeft belangen in enkele wijnhuizen in Amerika, Chili, Malta, Hongarije en Roemenië.
Hieruit vloeit bijna automatisch een grote selectie wijnen. Hun website rept over 703 varianten, waarbij we de rode wijnen verder zullen belichten. Rode wijnen die beginnen rond een euro of €10 en kunnen doorgroeien tot honderden euro’s voor een exclusieve Grand Cru. In tegenstelling tot de meeste wijnmakers in Italië beperkt Antinori zich niet alleen door het gebruik van Italiaanse druivenrassen. Zo kreeg de Tignanello behalve 80% Sangiovese ook gezelschap van 5% Cabernet Franc en 15% Cabernet Sauvignon waarna het 12 maanden in Frans eiken vaten is gerijpt. Deze populaire wijn werd in de jaren ’70 de aanjager voor een geheel nieuwe categorie Toscaanse wijnen, de Super Tuscans. Wijnen die kwalitatief niet onder doen voor de betere Bordeaux, maar geen speciale benaming kregen omdat ze niet voldoen aan de eisen voor de naam Chianti Classico. De Super Toscans ondervingen dit probleem en zijn nu een begrip op zichzelf.

Het wijnhuis Marchesi Antinori
De geschiedenis van het wijnhuis Marchesi Antinori (Markies Antinori) gaat terug naar het jaar 1385 als Giovanni di Piero Antinori in Florence toetreed tot de gilde van wijnmakers. Inmiddels zijn we maar liefst 26 generaties verder waarbij dit familiebedrijf is gegroeid tot een van de grootste en respectabele wijnhuizen van Italië. Momenteel wordt Antinori geleid door directeur markies Piero Antinori.
Door zowel oog te houden voor de traditie, als ook voor innovatie, streven ze naar kwalitatief zeer hoogstaande wijnen. Antinori heeft hierdoor niet alleen hun eigen wijnen steeds weer verbeterd maar ook sterk bijgedragen aan de kwaliteitsslag van de Italiaanse wijnen in het algemeen. Hun familiemotto ‘Te Duce Proficio’ (onder uw leiding ga ik voorwaarts) is hierbij zeer passend te noemen.

Antinori kopen en bezoeken
Door alleen de term Antinori wijn als zoekterm te gebruiken verkrijgt de liefhebber vele webshops van zowel kleine aanbieders als grote spelers die een wisselende selectie Antinori wijnen aanbieden voor zowel de grote als de kleine portemonnee. Het wijnhuis bezoeken is mogelijk in het stadje Bargino, op ongeveer 20 minuten rijden vanaf Florence, waar de Marchesi Antinori Chianti Classico Cellar te vinden is. Een museum waar de bezoeker zowel informatie krijgt over het maken van wijnen, als over de geschiedenis van de familie Antinori. Bijzonder is ook een collectie eeuwenoude en zeldzame flessen uit hun rijke verleden en een gedeelte van de verzamelde kunstcollectie. Ook aanwezig zijn een restaurant, een auditorium, boekwinkel en natuurlijk de mogelijkheid om wijnen te kopen. Een reisdoel op zich voor de ware wijnliefhebber.