Bordeaux wijn

Wijnstreek Bordeaux 
Bordeaux is een wijnstreek waar al eeuwenlang een van de grootste en beroemdste wijngebieden ter wereld liggen. De bodem is rijk aan mergel, zand, kalk, kiezel en klei; de ideale bodem om druivenstokken op te planten! Dit prestigieus wijngebied brengt het meest aantal  AOP-wijnen voort.  A.O.P. staat voor Appelation d’Origine Protégée, deze afkorting mag een wijn voeren als deze voldoet aan de bijbehorende strenge kwaliteitseisen. In de Bordeaux worden jaarlijks meer dan 800 miljoen wijnflessen per jaar gebotteld. De klasse die afdruipt van de geoogste druiven gecombineerd met de bewaarpotentie van de rode wijnen brengt geweldige beleggingswijnen voort die jaarlijks in waarde zullen stijgen.

Bordeaux wijnen

 

De export van Bordeaux wijnen
De afgelopen jaren is het voorgekomen dat diverse wijnhuizen hun wijnoogst al hadden verkocht aan afnemers van buiten Europa voordat de druiven waren geoogst. De Chinese economie is momenteel de snelst groeiende economie ter wereld. De welgestelde Chinezen zijn wereldwijd op zoek naar de beste delicatessen die zij naar hun land willen halen. Wijn uit de Bordeaux is hun duidelijk niet ontgaan, de afgelopen drie jaar is er ontzettend veel Bordeaux wijn rechtstreeks geïmporteerd naar China.

Druivenrassen in de Bordeaux
De druivenrassen die gebruikt worden voor de productie van Bordeaux wijnen zijn voor rode wijnen:

  • Merlot
  • Cabernet Sauvignon
  • Malbec
  • Cabernet Franc
  • Petit Verdot
  • Carmenière

Voor de productie van witte Bordeaux wijnen worden de onderstaande druivensoorten gebruikt:

  • Sémillon
  • Sauvignon Blanc
  • Muscadelle

Wijngebieden binnen de Bordeaux
Aan de linkeroever van de Bordeaux liggen de Médoc, Haut-Médoc en Sauternes. De rechteroever is rijk aan St. Émillion en Pomerol. Uit de Médoc en Haut-Médoc komen kwaliteitswijnen die geroemd worden om hun elegantie, kleur, structuur en harmonieuze elegantie. Deze wijnen hebben doorgaans een mooi bouquet en stevige structuur.

Wijn uit Sauternes is de koningin van de zoete wijn. Deze krachtige, elegante, geparfumeerde zoete witte wijn is rijk aan  zacht rijp fruit van perziken, abrikozen en pruimen.

Pomerol wijn is bekend om de Petrus wijnen die worden geproduceerd door Château Petrus. Deze wijnen zijn het neusje van de zalm onder de rode Bordeaux wijnen en blijven bij de Chinezen niet onopgemerkt.