Cabernet Sauvignon

De Cabernet Sauvignon is een bekende druivensoort, deze wordt gebruikt voor de wijn productie en is een kruising van twee verschillende druiven: Cabernet Franc en de Sauvignon blanc. De cabernet sauvignon wordt ook wel ‘koning cabernet’ genoemd.

Kruising

De Cabernet Franc in een blauwe druifsoort, hiervan wordt rode wijn gemaakt. Het is een druif die goed tegen wat koud weer kan. Deze wordt in de wat koelere streken van Bordeaux Frankrijk verbouwd. De Sauvignon Blanc is een witte druifsoort, die wordt gebruikt voor de productie van witte wijn. Van de Sauvignon Blanc wordt zowel droge als zoete wijn gemaakt. De kruising van deze twee wijnen maakt de krachtige Cabernet Sauvignon.

Bekend

De Cabernet Sauvignon is de bekendste druif ter wereld. Hij wordt o.a. in Bordeaux, Frankrijk verbouwd. Uit deze druif ontstaan een aantal topwijnen. Door het combineren van druifsoorten ontstaat er een krachtige en zeer uitgesproken smaak en een donkere kleur. Vandaar de populariteit van deze druifsoort. De Cabernet Sauvignon wordt tegenwoordig in meerdere landen verbouw waaronder ook Duitsland. Wereldwijd staan er in totaal 165.000 hectaren van aangeplant. Het echte Franse karakter is een beetje vervallen omdat de soort tegenwoordig over de hele wereld wordt verbouwd.

Wijn en eten

De Cabernet Sauvignon wijn is goed te combineren met rood vlees zoals: Lamsvlees, rundvlees, hamburgers. Daarnaast komt de smaak goed tot zijn recht bij gegrilde groenten en oude Edammer kaas. Door dit te kruiden met munt en tijm ontstaat een mooie overloop van het gerecht naar de wijn.

Smaak

De wijnen van de Cabernet Sauvignon bevatten vaak veel kleur, toch hebben ze een fruitige smaak. Bij overproductie of als de druiven onvoldoende rijp zijn, zal het niet direct een fruitige smaak hebben maar een vegatale toon die men aan groene paprika doet denken. Omdat de wijnen vaak een krachtige smaak hebben wordt er een combinatie gemaakt met een beetje merlot. Hierdoor wordt het een wat zachtere wijn en maakt hem wat tannine en zuur.

Dit artikel is een bijdrage van cateraar Culinair Pakhuys te Oosterhout. Zij verzorgen innovatieve catering op locatie en geven ook verschillende kookworkshops. In zo’n kookworkshop leer je onder genot van een heerlijke wijntje verschillende culinaire hoogstandjes te bereiden.