Médoc

Médoc wijnen
Het wijngebied Médoc ligt aan de linkeroever van de Gironderivier. Het is onderverdeeld in twee deelgebieden, te weten de Haut Médoc en de Bas Médoc. In dit deelgebied zitten tal van wijnhuizen die kwalitatief hoogstaande beleggingswijnen produceren. Druivensoorten die hier verbouwd worden zijn Merlot, Cabernet Sauvignon, Malbec, Petit Verdot en Cabernet Franc. Wijnen afkomstig van een goed wijnjaar (dit is een jaar waarin de druiven zich hebben kunnen ontwikkelen onder perfecte weersomstandigheden) zullen jaarlijks stijgen in waarde vanwege de vraag/aanbod combinatie die uit zijn verband ligt. Wereldwijd is men op zoek naar de beste wijnen uit de Médoc. Naarmate een wijn ouder wordt is deze meerdere malen (door)verkocht of opgedronken waardoor het aanbod afneemt. Daarom zorgt de combinatie kwaliteit en populariteit ervoor dat deze wijnen jaarlijks in waarde zullen stijgen.

Bas Médoc
Dit deel ligt ten noorden van Saint Seurin de Cadourne. In dit gebied worden met name Cabernet Sauvignon en Merlot aangeplant. Merlot is het meest geschikt om aan te planten in dit wijngebied vanwege het relatieve koele klimaat dat hier heerst. Daarnaast worden in de Bas Médoc kleine hoeveelheden druiven Petit Verdot en Malbec verbouwd om de wijnen wat fruit, ruggengraat en tannine mee te geven. De gemiddelde productie wijn in dit Bas Médoc is ongeveer 277.360 hectoliter afkomstig van 5652 wijn hectare.

Haut Médoc
In het zuidelijke gebied van de Médoc bevindt zich de Haut Médoc. Dit deelgebied telt totaal 25 gemeenten waarin wijn wordt verbouwd. Hier wordt met name Cabernet Sauvignon verbouwd vanwege de warme terrassen met een ondergrond van rivier keien. Maar liefst 52% van de druivensoorten die hier verbouwd worden bestaat uit de Cabernet Sauvignon druif. De tweede druivensoort die hier veel is aangeplant is de Merlot druif. Deze bevindt zich op de lagere en koudere kleigronden omdat deze grond uitstekend is om Merlot druiven op de verbouwen. Verder worden er kleine hoeveelheden Malbec, Cabernet Franc en Petit Verdot verbouwd in de Haut Médoc.

Een prachtig wijnhuis uit de Médoc waar u goede Médoc wijnen kunt kopen tegen een acceptabele prijs is Domaine Lapalu. Met Chateau Lagrave en Chateau Leboscq hebben zij twee wijnen in huis die uitstekend zijn om te drinken en tegelijkertijd op de Nederlandse markt te verkrijgen zijn.