Wat is rode wijn?

Hoe wordt rode wijn gemaakt?
Een goed glas rode wijn, wie drinkt het niet op zijn tijd. Het is een uitstekende begeleider bij menig gerecht en voor veel Vlamingen hoort het bij een manier van leven. In ieder geval heeft iedereen wel een mening over welke wijn, uit welke jaar en uit welke streek de beste of meest bijzondere is bij de gelegenheid. Maar wat is rode wijn eigenlijk, hoe wordt rode wijn gemaakt?

Hoe ontstaat rode wijn?
Het is de kleurstof uit de blauwe druif die de rode kleur aan wijn geeft, waarbij vooral het specifieke druivenras zorgt voor accentvariaties in de kleurtint. De kleur kan ook veranderen naarmate de wijn ouder wordt, van paarsig bij jonge rode wijn tot oranje of zelfs diepbruin bij oudere wijnen.

Vinificatieproces rode wijn
Wijnbereiding, of ook wel vinificatie, is het proces dat via een aantal opeenvolgende verrichtingen ervoor zorgt dat uit geperste druiven (de ” most” ) wijn ontstaat. De wijze waarop deze verrichtingen worden toegepast is medebepalend voor het uiteindelijke profiel van de wijn, in termen van bijvoorbeeld aroma of smaak.

De klassieke methode
Allereerst worden de druiven ontsteeld en in de pers gekneusd, waarna de daaruit ontstane most in het gistvat wordt overgepompt. Met het oog op het weren van oxidatie of schadelijke micro-organismene wordt er zo nodig zwavel toegevoegd, alvorens de eerste gisting kan beginnen. Tijdens deze alcoholische vergisting worden de suikers omgezet in alcohol. Deze gisting kan meerdere dagen tot zelfs weken duren. Vervolgens wordt de wijn gescheiden van de vaste stoffen door “aflopen”, wat de zogenaamde druppelwijn of lekwijn geeft. Daarna wordt de wijn geperst. Er kan nog een tweede gisting volgen, de malolactische gisting, die de wijn wat soepeler maakt doordat de aanwezige harde appelzuren worden omgezet in zachter melkzuur. Na het klaren (helder maken) van de wijn, kan dan eindelijk de wijn worden gebotteld.

Vinificatieproces rode wijn, andere vormen
Er zijn meerdere methoden om wijn te bereiden, waarvan de zogenaamde macération carbonique een van de meer gangbare is, vooral door de kwalitatief uitstekende wijn die er mee ontwikkeld kan worden. Bij de methode wordt de druiven niet ontsteeld of gekneusd, maar gaan zij geheel intact het gistingsvat in. Andere methoden die nog genoemd kunnen worden zijn thermovinificatie en continue vinificatie. Dit geeft wijnen die relatief snel op dronk zijn, maar slechts een korte levensduur hebben.