Wijnlanden

Wijnlanden
De keuze van wijnen uit bepaalde wijnlanden is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Waar voorheen wijn veelal uit Europese wijnlanden kwam komt er tegenwoordig steeds meer wijn vanuit buiten Europa richting Nederland. Hierdoor maken wij onderscheidt van wijn uit Europa (de oude wijnwereld) en wijn vanuit buiten Europa (nieuwe wijnwereld). Ook zullen wij kort ingaan op de populairste wijnlanden van de nieuwe en oude wijnwereld.

Europa – de oude wijnwereld
Als men het heeft over de oude wijnwereld worden daarmee de wijnlanden uit Europa genoemd waar al eeuwenlang kwaliteitswijnen worden geproduceerd. Landen uit Europa waar hoogstaande wijnen worden geproduceerd  zijn Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië.

Frankrijk
De koningin van de wijnlanden is Frankrijk. Dit vanwege de rijke historie die Frankrijk heeft op het gebied van wijnproductie. Daarnaast produceert Frankrijk nog steeds een van de beste wijnen. Een combinatie van edele druivenrassen, diversiteit, vooruitstrevendheid, traditie en trots zorgen ervoor dat Frankrijk haar toppositie vasthoudt.

Italië
Italië is na Frankrijk het beste wijnland ter wereld. In bijna elke regio produceren ze hier wijnen. Niet voor niets wordt er tegenwoordig vaker op Italiaanse wijnen ge-Googled dan op Franse wijnen. Onze verwachting is dat het een kwestie van tijd is voordat Italië de toppositie van Frankrijk gaat overnemen qua populariteit.

Spanje en Portugal
Spaanse en Portugese wijnen hebben over het algemeen een goede prijs/kwaliteitsverhouding omdat Spanje en Portugal nog steeds worden gezien als wijnlanden in opkomst. Het Spaanse en Portugese klimaat is prima geschikt voor wijnbouw.


De nieuwe wijnwereld

Landen die onder de nieuwe wijnwereld worden verstaan zijn Zuid Afrika, Chili, Australië, Nieuw Zeeland, Argentinië en de Verenigde Staten. De nieuwe wijnwereld timmert de laatste jaren hard aan de weg en weet wijnen te produceren die kwalitatief niet onderdoen voor Europese wijnen.

Zuid Afrika
Hou de wijnen uit Zuid Afrika de komende jaren goed in de gaten. De combinatie van veel zonlicht gecombineerd met de zeewinden aan de Kaapprovincie maakt het ideaal om wijn te produceren. De kennis en technieken om topwijnen te produceren zijn sinds kort in Zuid Afrika aanwezig. Er zullen hier de komende jaren veel hoogstaande wijnen gebotteld worden en geëxporteerd worden naar Nederland.

Chili en Argentinië
Chili en Argentinië zijn misschien wel de meest geschikte landen ter wereld om wijn te verbouwen. Dit vanwege de heuvels en bergen waarop druivenstokken zijn beplant zodat ze evenredig veel zon opvangen. Interessant om te zien is dat Chileense en Argentijnse wijnen voornamelijk van Typisch Franse druivenrassen worden gemaakt. Steeds meer wijn vanuit Chili en Argentinië komt richting Europa, dit zal alsmaar toenemen.